Monday, 8 February 2021

BUAH DABAI RASA MASAM MANIS BERLEMAK

Buah dabai agak terkenal di kawasan tengah Sarawak seperti Song Kapit, Belaga, Pakan, Julau, Sarikei dan Sibu. Selain itu, ia juga ditemui di kawasan lain di Borneo.

Dikenali juga dengan nama Zaitun Sarawak atau dalam bahasa saintifiknya `Canarium Odonthopyllum’, buah sebesar ibu jari yang rasanya yang masam, manis dan berlemak ini sentiasa menjadi buruan penggemarnya. Warna kulitnya seakan-seakan buah anggur hitam.

Harga dabai yang sekitar RM10 hingga RM20 sekilogram mengikut kualiti, tetapi boleh mencecah RM40 sekilogram ketika bekalan buah itu kurang di pasaran. Malah ketika luar musim, buah dabai pernah dijual dengan harga RM95 sekilogram (pada Ogos 2022) di Pasar Sentral Sibu, Sarawak. Biarpun dianggap harga kayangan dan terlalu mahal, masih ada pembeli yang sanggup membelinya demi untuk menikmati buah yang cukup istimewa itu.

Pokok dabai atau dipanggil juga pokok engkalak tumbuh subur di kawasan berbukit yang bertanah lembap dan bebas ancaman air masin. Ia boleh membesar dengan ketinggian maksimum sembilan hingga 15 meter dan mempunyai banyak cabang.

Pokok ini juga tumbuh subur di kawasan lapang yang mempunyai pancaran matahari yang kuat dan boleh ditanam dengan biji benih.

Ia mudah dijaga berbanding tanaman lain. Sedikit perhatian perlu diberikan ketika proses penanaman di peringkat awal. Pohon yang masih muda agak sensitif dan mudah terdedah penyakit tanaman.

Hanya sedikit pokok didapati bermasalah, mungkin kerana benih tidak subur, serangan penyakit dan kedudukan pokok yang tidak strategik.

Dabai perlu dimakan dalam tempoh dua hingga tiga hari selepas dipetik. Buah ini akan mengeras, mengecut dan tidak boleh dimakan jika dibiarkan terlalu lama.

Pokok dabai ada jantina yang hanya dapat diketahui selepas ia berusia lima tahun. Pokok jantan mempunyai bunga yang lebih kecil dan jarang berbuah. Jika berbuah sekalipun, kebanyakan buahnya kecil. Namun bagi pokok betina pula, bunganya lebih banyak dan besar. Buahnya pula lebih lebat.

Rasa berlemak buah ini menyebabkan ia ada peminatnya yang tersendiri. Buah yang dipetik dari pokok perlu direndam dalam air suam sekitar 15 minit untuk tujuan melembutkan isinya sebelum dimakan. Setelah isinya lembut, buah ini kebiasaannya dimakan bersama gula atau kicap.

Ini adalah cara tradisional yang biasa dipraktikkan di kalangan penduduk Sabah dan Sarawak. Selain cara tradisional pemakanan buah ini, buah ini turut dikomersialkan kepada beberapa jenis produk seperti buah dabai beku, jus dabai, mayonis dabai, halwa dabai (dabai yang diawet), sos dabai dan bahan perasa seperti pes dabai.

Berat kulit buah ini adalah sekitar 7 peratus dari keseluruhan berat buah ini. Manakala, 70 peratus daripada berat buah ini adalah berat isinya. 

Buah ini mengandungi 22% kandungan lemak, 3% kandungan protein, 9% karbohidrat dan 15% kandungan fiber.

Komposisi lemak yang seimbang (kandungan asik lemak tepu sebanyak 47%, kandungan asid lemak tidak tepu sebanyak 40%) menyamai atau seakan-seakan kandungan lemak pada minyak kelapa sawit. Kedua-dua minyak dari buah dabai dan minyak kelapa sawit kaya dengan lemak asid palmitik.

Buah dabai mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi, terutamanya di bahagian kulitnya. Warna ungu gelap kulit buah dabai ini menunjukkan satu kali ganda kandungan antioksidan lebih tinggi berbanding isinya. Kandungan antioksidan yang tinggi mampu melawan penyakit-penyakit dan risiko kanser.

Kajian terhadap minyak yang diekstrak dari buah dabai ini mendapati minyak ini mempunyai kesan pencegahan terhadap risiko penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan hiperkolestrolemik.

Kajian membuktikan jika kita mengamalkan pemakanan buah dabai mampu menyeimbangkan paras kolesterol dalam darah lantas mengurangkan risiko penyakit jantung.

Penyelidikan saintifik ke atas dabai mendapati, selain mengandungi sumber protein, tenaga dan mineral seperti potassium dan kalsium, buah ini juga kaya dengan kandungan antioksida yang berkhasiat untuk tubuh badan.

Buah dabai berpotensi dijadikan bahan utama dalam pengeluaran produk makanan serta kosmetik.


 

No comments:

Post a Comment