Buah
dabai agak terkenal di kawasan tengah Sarawak seperti Song Kapit, Belaga,
Pakan, Julau, Sarikei dan Sibu. Selain itu, ia juga ditemui di kawasan lain di
Borneo.
Dikenali
juga dengan nama Zaitun Sarawak atau dalam bahasa saintifiknya `Canarium
Odonthopyllum’, buah sebesar ibu jari yang rasanya yang masam, manis dan
berlemak ini sentiasa menjadi buruan penggemarnya. Warna kulitnya seakan-seakan
buah anggur hitam.
Harga
dabai yang sekitar RM10 hingga RM20 sekilogram mengikut kualiti, tetapi boleh mencecah
RM40 sekilogram ketika bekalan buah itu kurang di pasaran. Malah ketika luar musim, buah dabai pernah dijual dengan harga RM95 sekilogram (pada Ogos 2022) di Pasar Sentral Sibu, Sarawak. Biarpun dianggap harga kayangan dan terlalu mahal, masih ada pembeli yang sanggup membelinya demi untuk menikmati buah yang cukup istimewa itu.
Pokok
dabai atau dipanggil juga pokok engkalak tumbuh subur di kawasan berbukit yang
bertanah lembap dan bebas ancaman air masin. Ia boleh membesar dengan
ketinggian maksimum sembilan hingga 15 meter dan mempunyai banyak cabang.
Pokok
ini juga tumbuh subur di kawasan lapang yang mempunyai pancaran matahari yang
kuat dan boleh ditanam dengan biji benih.
Ia
mudah dijaga berbanding tanaman lain. Sedikit perhatian perlu diberikan ketika
proses penanaman di peringkat awal. Pohon yang masih muda agak sensitif dan
mudah terdedah penyakit tanaman.
Hanya
sedikit pokok didapati bermasalah, mungkin kerana benih tidak subur, serangan
penyakit dan kedudukan pokok yang tidak strategik.
Dabai
perlu dimakan dalam tempoh dua hingga tiga hari selepas dipetik. Buah ini akan
mengeras, mengecut dan tidak boleh dimakan jika dibiarkan terlalu lama.
Pokok
dabai ada jantina yang hanya dapat diketahui selepas ia berusia lima tahun. Pokok
jantan mempunyai bunga yang lebih kecil dan jarang berbuah. Jika berbuah
sekalipun, kebanyakan buahnya kecil. Namun bagi pokok betina pula, bunganya
lebih banyak dan besar. Buahnya pula lebih lebat.
Rasa
berlemak buah ini menyebabkan ia ada peminatnya yang tersendiri. Buah yang
dipetik dari pokok perlu direndam dalam air suam sekitar 15 minit untuk tujuan
melembutkan isinya sebelum dimakan. Setelah isinya lembut, buah ini
kebiasaannya dimakan bersama gula atau kicap.
Ini
adalah cara tradisional yang biasa dipraktikkan di kalangan penduduk Sabah dan
Sarawak. Selain cara tradisional pemakanan buah ini, buah ini turut
dikomersialkan kepada beberapa jenis produk seperti buah dabai beku, jus dabai,
mayonis dabai, halwa dabai (dabai yang diawet), sos dabai dan bahan perasa
seperti pes dabai.
Berat
kulit buah ini adalah sekitar 7 peratus dari keseluruhan berat buah ini. Manakala,
70 peratus daripada berat buah ini adalah berat isinya.
Buah ini mengandungi
22% kandungan lemak, 3% kandungan protein, 9% karbohidrat dan 15% kandungan
fiber.
Komposisi
lemak yang seimbang (kandungan asik lemak tepu sebanyak 47%, kandungan asid
lemak tidak tepu sebanyak 40%) menyamai atau seakan-seakan kandungan lemak
pada minyak kelapa sawit. Kedua-dua minyak dari buah dabai dan minyak
kelapa sawit kaya dengan lemak asid palmitik.
Buah
dabai mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi, terutamanya di bahagian
kulitnya. Warna ungu gelap kulit buah dabai ini menunjukkan satu kali ganda
kandungan antioksidan lebih tinggi berbanding isinya. Kandungan antioksidan
yang tinggi mampu melawan penyakit-penyakit dan risiko kanser.
Kajian
terhadap minyak yang diekstrak dari buah dabai ini mendapati minyak ini
mempunyai kesan pencegahan terhadap risiko penyakit kardiovaskular seperti penyakit
jantung dan hiperkolestrolemik.
Kajian
membuktikan jika kita mengamalkan pemakanan buah dabai mampu menyeimbangkan
paras kolesterol dalam darah lantas mengurangkan risiko penyakit jantung.
Penyelidikan
saintifik ke atas dabai mendapati, selain mengandungi sumber protein, tenaga
dan mineral seperti potassium dan kalsium, buah ini juga kaya dengan kandungan
antioksida yang berkhasiat untuk tubuh badan.
Buah
dabai berpotensi dijadikan bahan utama dalam pengeluaran produk makanan serta
kosmetik.
No comments:
Post a Comment