Monday, 21 April 2025

KEISTIMEWAAN PISANG MAS

 
Pisang emas atau pisang mas adalah satu varieti pisang Malaysia yang paling terkenal. Pisang ini didaftarkan di Jabatan Pertanian pada 2013 dan diberikan nombor daftar MP3.  
 
Asal nama pisang mas mungkin berasal dari dua ciri pentingnya: warna kulit yang keemasan dan rasa manis yang luar biasa. Nama ini mencerminkan kemegahan dan kelezatan.
 
Maka, apabila pisang mas disenaraikan 10 pisang terbaik dunia yang dikeluarkan oleh TasteAtlas, ia adalah satu pengiktirafan yang sewajarnya. Malah, lebih menarik lagi pisang mas menduduki tangga pertama.
 
Menurut TasteAtlas, pisang mas sejenis pisang bersaiz kecil yang terkenal dengan rasa manis serta tekstur yang berkrim.
 
Ia mudah dikenali kerana saiznya yang lebih kecil dan lebih langsing berbanding pisang Cavendish yang lebih biasa ditemui. Kebiasaannya, pisang ini berukuran sekitar 10 hingga 15 sentimeter..
 
Apa yang membezakan pisang mas daripada jenis pisang lain ialah rasa manisnya yang luar biasa serta teksturnya yang lembut dan berkrim.
 
Ia amat digemari untuk dimakan segar kerana rasa manisnya sering disamakan dengan madu.
 
Selain itu, pisang ini juga mempunyai profil rasa yang halus dan hampir beraroma bunga.

Kulitnya yang nipis serta isinya yang kurang padat berbanding pisang bersaiz besar menjadikan teksturnya unik dan menyenangkan apabila dimakan.

No comments:

Post a Comment