Buah
tin kaya khasiat dan patut dijadikan makanan pilihan. Buah tin boleh didapati
dalam bentuk segar dan kering.
Buah
tin kering banyak dijual di negara kita, seperti juga kurma yang boleh dibeli
sepanjang tahun. Isinya penuh dengan biji rangup, mempunyai rasa manis dan
sedikit liat ketika dikunyah, menjadikan buah tin antara makanan popular di
seluruh dunia.
Antara
kebaikan selalu makan buah tin ialah:
-
Membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Buah tin kaya dengan potasium iaitu
sejenis mineral yang membantu mengawal tekanan darah. Ramai dalam kalangan kita
kurang mengambil buah atau sayuran secukupnya, sebaliknya lebih banyak makan
makanan penuh kandungan garam hingga menyebabkan tekanan darah meningkat. Makanan
yang kaya potasium seperti buah tin mampu memberikan kesan ketara kepada
kesihatan diri sekiranya diamalkan secara konsisten dalam diet harian.
-
Menurunkan berat badan. Buah tin adalah sumber serat yang baik dan mampu
membantu penghadaman selain memberi rasa kenyang berpanjangan, seterusnya
mengawal berat badan.
-
Melindungi diri dari barah payu dara. Pengambilan serat yang tinggi mampu
melindungi wanita yang sudah menopaus daripada barah payudara. Satu kajian
membabitkan 51,823 wanita menopaus selama lapan tahun mendapati terdapat
pengurangan risiko sehingga 34 peratus bagi kumpulan yang mengambil serat yang
tinggi dalam diet mereka.
-
Membantu pesakit diabetes. Daun buah tin juga mempunyai peranan dalam menjaga
kesihatan kerana ia memiliki bahan anti diabetik yang mampu mengawal jumlah
insulin diperlukan bagi pesakit diabetes yang mengambil suntikan insulin.
-
Menjaga kesihatan kardiovaskular. Daun buah tin juga mengandungi bahan yang
mampu menyingkirkan lemak dalam saluran darah serta melindungi diri dengan
menghalang pertumbuhan sel barah.
-
Melindungi diri dari kemerosotan makular. Buah tin mampu melindungi penglihatan
yang merosot disebabkan faktor usia semakin lanjut.
-
Mengelak masalah sembelit. Kandungan serat yang tinggi iaitu kira-kira lima
gram serat bagi tiga biji buah tin membantu melancarkan fungsi usus, seterusnya
mengelak sembelit. Bukan saja usus menjadi sihat, buah tin turut menyelesaikan
masalah perut meragam dan juga cirit-birit.
-
Menghindari kanser kolon. Serat yang ada dalam buah tin merangsang penyingkiran
radikal bebas dan bahan penyebab kanser dalam kolon.
-
Menguatkan tulang. Buah tin kaya dengan kalsium dan fosforus. Bukan saja
menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis, ia juga menggalakkan
pertumbuhan tulang dan memperbaiki bahagian tulang yang rosak.
-
Melegakan sakit tekak. Lendir yang banyak di dalam buah tin memiliki sifat
penyejuk dan mampu merawat sakit tekak serta melindungi tekak daripada masalah
kesihatan. Malah, lendir itu adalah jus semula jadi yang melegakan kesakitan
pada kerongkong dan peti suara.
No comments:
Post a Comment