Sunday, 14 February 2021

KEBAIKAN KHASIAT BUAH TIN CEGAH BARAH PAYU DARA

 
Buah tin kaya khasiat dan patut dijadikan makanan pilihan. Buah tin boleh didapati dalam bentuk segar dan kering. 
 
Buah tin kering banyak dijual di negara kita, seperti juga kurma yang boleh dibeli sepanjang tahun. Isinya penuh dengan biji rangup, mempunyai rasa manis dan sedikit liat ketika dikunyah, menjadikan buah tin antara makanan popular di seluruh dunia. 
 
Antara kebaikan selalu makan buah tin ialah: 
 
- Membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Buah tin kaya dengan potasium iaitu sejenis mineral yang membantu mengawal tekanan darah. Ramai dalam kalangan kita kurang mengambil buah atau sayuran secukupnya, sebaliknya lebih banyak makan makanan penuh kandungan garam hingga menyebabkan tekanan darah meningkat. Makanan yang kaya potasium seperti buah tin mampu memberikan kesan ketara kepada kesihatan diri sekiranya diamalkan secara konsisten dalam diet harian. 
 
- Menurunkan berat badan. Buah tin adalah sumber serat yang baik dan mampu membantu penghadaman selain memberi rasa kenyang berpanjangan, seterusnya mengawal berat badan. 
 
- Melindungi diri dari barah payu dara. Pengambilan serat yang tinggi mampu melindungi wanita yang sudah menopaus daripada barah payudara. Satu kajian membabitkan 51,823 wanita menopaus selama lapan tahun mendapati terdapat pengurangan risiko sehingga 34 peratus bagi kumpulan yang mengambil serat yang tinggi dalam diet mereka. 
 
- Membantu pesakit diabetes. Daun buah tin juga mempunyai peranan dalam menjaga kesihatan kerana ia memiliki bahan anti diabetik yang mampu mengawal jumlah insulin diperlukan bagi pesakit diabetes yang mengambil suntikan insulin. 
 
- Menjaga kesihatan kardiovaskular. Daun buah tin juga mengandungi bahan yang mampu menyingkirkan lemak dalam saluran darah serta melindungi diri dengan menghalang pertumbuhan sel barah. 
 
- Melindungi diri dari kemerosotan makular. Buah tin mampu melindungi penglihatan yang merosot disebabkan faktor usia semakin lanjut. 
 
- Mengelak masalah sembelit. Kandungan serat yang tinggi iaitu kira-kira lima gram serat bagi tiga biji buah tin membantu melancarkan fungsi usus, seterusnya mengelak sembelit. Bukan saja usus menjadi sihat, buah tin turut menyelesaikan masalah perut meragam dan juga cirit-birit. 
 
- Menghindari kanser kolon. Serat yang ada dalam buah tin merangsang penyingkiran radikal bebas dan bahan penyebab kanser dalam kolon. 
 
- Menguatkan tulang. Buah tin kaya dengan kalsium dan fosforus. Bukan saja menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis, ia juga menggalakkan pertumbuhan tulang dan memperbaiki bahagian tulang yang rosak.
 
- Melegakan sakit tekak. Lendir yang banyak di dalam buah tin memiliki sifat penyejuk dan mampu merawat sakit tekak serta melindungi tekak daripada masalah kesihatan. Malah, lendir itu adalah jus semula jadi yang melegakan kesakitan pada kerongkong dan peti suara.

No comments:

Post a Comment