Tuesday 19 December 2023

AMALAN GASTRONOMI PENTING UNTUK KESIHATAN

 
Istilah “gastronomi” bermaksud; kajian, seni atau amalan memilih, menyediakan atau memakan makanan yang baik. 
 
Pemilihan makanan yang baik amat penting bagi memastikan apa yang makan dapat memberi manfaat daripada segi memberi tenaga dan kesihatan, serta menjauhkan berlaku kesan buruk akibat memakan makanan atau minuman tersebut.
 
Masyarakt Melayu amat teliti dalam penyediaan makanan yang baik. Sumber makanan diperoleh secara semula jadi daripada alam sekitar seperti buah-buahan, sayur-sayuran, ulam-ulaman, bijirin, ubi dan sebagainya. Bahan itu sama ada dimakan segar atau mentah atau diproses menjadi gulai, kuih, kudapan dan sebagainya.
 
Hasil ternakan seperti daging, telur dan susu, serta ikan juga menjadi sumber makanan yang baik dalam masyarakat Melayu. Masyarakat Melayu hanya memakan haiwan yang halal dan baik dimakan selaras dengan tuntutan agama Islam yang menjadi anutan atau pegangan.
 
Konsep memilih makanan halal amat penting kerana ia menjamin kebaikan. islam hanya membenarkan umatnya memakan makanan yang baik.
 
Firman Allah SWT yang bermaksud:“Wahai sekalian manusia! makanlah yang halal lagi baik daripada apa yang terdapat di bumi dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang nyata”. - (Surah al=Baqarah, ayat 168)
 
Sebenarnya banyak kebaikan mengapa kita perlu memilih hanya memakanan yang baik. Pertama, ia boleh memberikan ketenteraman kepada jiwa kerana sesuai dengan fitrah manusia. Makanan yang haram dan syubhah pada kebiasaannya menjadikan jiwa tidak tenteram, resah dan gelisah kerana bertentangan dengan fitrah.
 
Kedua, individu yang mengutamakan pengambilan makanan halalan tayyiban berupaya mendekatkan diri kepada Allah SWT. Ibadat dan amal soleh yang dikerjakannya pula diterima dan doa yang dipanjatkan dimakbulkan.

Ketiga, makanan halalan tayyiban turut berperanan menyelamatkan seseorang daripada seksaan api neraka. Ia bertepatan sabda nabi SAW yang bermaksud: “Tidak tumbuh daging daripada yang haram, melainkan api neraka lebih utama baginya”. (Hadis riwayat Tirmizi).

Keempat, pengambilan makanan halalan tayyiban dapat membentuk darah daging yang baik dan dapat membantu melahirkan insan yang mempunyai sahsiah yang terpuji.
Akhir sekali, makanan berstatus halal tayyiba dapat membantu menghindarkan daripada pelbagai penyakit.

No comments:

Post a Comment