Pokok gadong tumbuh meliar secara semula
jadi di kawasan hutan. Pada masa dahulu ia mudah ditemui, bukan sahaja di
kawasan hutan, bahkan di pinggir kampung. Ia sejenis tumbuhan dengan batang
menjalar yang berduri kasar.
Ubi gadung yang beracun memerlukan
pemprosesan untuk membolehkan ia selamat dimakan. Ia dilakukan secara tradisional
untuk membuang racun yang ada di dalam ubi tersebut.
Caranya agah mudah; bersihkan kulit luar,
ricih nipis nipis kemudian masukkan dalam guni. Ia kemudian direndam dalam
sungai atau parit untuk mengeluarkan racun. Sebab itu elok jika diletakkan di
laluan air yang mengalir.
Biarkan selama seminggu direndam dalam air.
Kalau hendak tahu kandungan rucun telah keluar habis, ada ikan kecil mula
mencubit hirisan ubi dari guni tadi. Kira boleh diangkat guni diisikan ubi
gadong itu biarpun belum cukup seminggu.
Ubi gadong sesuai direbus sebelum dimakan
bersama dengan kelapa muda parut. Ia juga boleh direbus atau ditanak bersama
beras pulut.
Memandangkan bekalan ubi gadong semakin sukar
ditemui, sekarang ini ada pihak yang menanam ubi gadong bagi memastikan bekalan
ibu gadong dapat memenuhi permintaan.
Ubi gadong siap masa dan disediakan dengan
kelapa muda parut kita ada dijual di pasar pagi atau pasar tani tertentu.
Peluang untuk menemui penjual ubi gadong memang sukar, tetapi jika berusaha
bertanya, ada rezeki dapat merasainya.
No comments:
Post a Comment