Banyak orang menganggap makan kacang hijau antara punca
penyakit gout. Kenyataan ini disangkal oleh kebanyakan pakar pemakanan dan
doktor. Bahkan, makan kacang hijau dianggap cara untuk merawat sakit urat dan
gout.
Kacang hijau dipercaya berasal dari India dan kemudian
tersebar ke banyak kawasan lain di seluruh dunia.
Pada dasarnya, kacang hijau mengandung banyak nutrisi sihat. Kacang hijau mengandungi protein, serat, folat, magnesium, vitamin B1, fosfor, zat besi, kalium, dan berbagai vitamin lainnya.
Ada pesakit gout berkongsi pengalaman bagaimana dia mengatasi penyakit tersebut dengan cara makan bubur kacang hijau.
Pada mulanya dia hanya makan bubur kacang hijau apabila
terkena sakit gout, dan rasa sakit itu hilang. Disebabkan keserasian makan
bubur kacang hijau dapat menghilangkan rasa sakit ketika diserang gout, dia
memastikan mengamalkan makan bubur kacang hijau dua atau tiga mangkuk seminggu
dan hasilnya dia tidak lagi diserang sakit gout.
Selain mengamalkan makan bubur kacang hijau, beberapa amalan lain perlu dilakukan untuk mengelak gout menyerang seperti:
- Minum air banyak sekurang-kurangnya lapan hingga 16 gelas (anggaran dua hingga empat liter) cecair setiap hari.
- Hadkan pengambilan minuman manis dan air berkarbonat
- Elakkan pengambilan alkohol kerana boleh menyebabkan peningkatan asid urik.
- Makan makanan seimbang dengan melebihkan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan makanan rendah lemak.
- Dapatkan protein daripada tenusu rendah lemak.
- Elakkan diet protein tinggi dan kaya asid urik, seperti organ dalaman haiwan dan makanan laut.
Pada dasarnya, kacang hijau mengandung banyak nutrisi sihat. Kacang hijau mengandungi protein, serat, folat, magnesium, vitamin B1, fosfor, zat besi, kalium, dan berbagai vitamin lainnya.
Ada pesakit gout berkongsi pengalaman bagaimana dia mengatasi penyakit tersebut dengan cara makan bubur kacang hijau.
Selain mengamalkan makan bubur kacang hijau, beberapa amalan lain perlu dilakukan untuk mengelak gout menyerang seperti:
- Minum air banyak sekurang-kurangnya lapan hingga 16 gelas (anggaran dua hingga empat liter) cecair setiap hari.
- Hadkan pengambilan minuman manis dan air berkarbonat
- Elakkan pengambilan alkohol kerana boleh menyebabkan peningkatan asid urik.
- Makan makanan seimbang dengan melebihkan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan makanan rendah lemak.
- Dapatkan protein daripada tenusu rendah lemak.
- Elakkan diet protein tinggi dan kaya asid urik, seperti organ dalaman haiwan dan makanan laut.
No comments:
Post a Comment