Saturday 13 March 2021

POKOK KELADI BUNTING DIJADIKAN SAYUR

Jarang kita kenal nama pokok lembayung. Nama biasa digunakan ialah keladi bunting. Biarpun dipanggil keladi bunting, ia bukan sejenis pokok keladi. Tidak pasti mengapa pokok lembayang dikenali pokok keladi bunting sedangkan ia bukan jenis pokok keladi. Tentang ‘bunting’ ialah kerana bahagian ‘batang daun’ kelihatan seperti ‘bunting’. 
 
Nama lain pokok lembayung atau keladi bunting ialah pokok kemeling bunting. 
 
Pokok kemeling bunting tubuh terapung di permukaan air. Akarnya tidak mencecah dasar, melainkan air cetek. Pokok kemeling bunting bebas bergerak mengikut arus air atau tiupan angin. 
 
Tidak banyak orang mengetahui kemeling bunting boleh dimakan. Daun muda dan tangkai buntingnya dimasak. Rasanya tidak hambar. Dikatakan ia digunakan sebagai sayur-sayuran kaya karotena.. 

Orang Jawa kadang-kadang memasak dan memakan bahagian-bahagian hijau dan bunganya termasuk tangkai bunga. 
 
Daun dimakan mentah sebagai rawatan untuk cirit-birit. Air rebusan daun digunakan dalam mandian untuk merawat demam. 
 
Pokok digunakan juga sebagai bahan kompos; ia boleh digunakan terus ke tanah sebagai baja hijau atau sebagai mulsa di atas tanah. 
 
Pokok boleh ditanam untuk digunakan dalam rawatan air sisa, dan boleh dimasukkan ke dalam sistem di mana biomas dituai untuk pengeluaran bahan bakar.  
 
Akar kemeling bunting secara semula jadi menyerap bahan pencemar, termasuk bahan kimia toksik seperti plumbum, merkuri, dan strontium dalam kepekatan 10,000 kali di dalam air sekitarnya.

No comments:

Post a Comment