Jarang
kita kenal nama pokok lembayung. Nama biasa digunakan ialah keladi bunting.
Biarpun dipanggil keladi bunting, ia bukan sejenis pokok keladi. Tidak pasti
mengapa pokok lembayang dikenali pokok keladi bunting sedangkan ia bukan jenis pokok
keladi. Tentang ‘bunting’ ialah kerana bahagian ‘batang daun’ kelihatan seperti
‘bunting’.
Nama
lain pokok lembayung atau keladi bunting ialah pokok kemeling bunting.
Pokok
kemeling bunting tubuh terapung di permukaan air. Akarnya tidak mencecah dasar,
melainkan air cetek. Pokok kemeling bunting bebas bergerak mengikut arus air
atau tiupan angin.
Tidak
banyak orang mengetahui kemeling bunting boleh dimakan. Daun muda dan tangkai
buntingnya dimasak. Rasanya tidak hambar. Dikatakan ia digunakan sebagai
sayur-sayuran kaya karotena..
Orang Jawa kadang-kadang memasak dan
memakan bahagian-bahagian hijau dan bunganya termasuk tangkai bunga.
Daun
dimakan mentah sebagai rawatan untuk cirit-birit. Air rebusan
daun digunakan dalam mandian untuk merawat demam.
Pokok
digunakan juga sebagai bahan kompos; ia boleh digunakan terus ke tanah sebagai
baja hijau atau sebagai mulsa di atas tanah.
Pokok
boleh ditanam untuk digunakan dalam rawatan air sisa, dan boleh dimasukkan ke
dalam sistem di mana biomas dituai untuk pengeluaran bahan bakar.
Akar
kemeling bunting secara semula jadi menyerap bahan pencemar, termasuk bahan
kimia toksik seperti plumbum, merkuri, dan strontium dalam kepekatan 10,000
kali di dalam air sekitarnya.
No comments:
Post a Comment