Makan
nasi hanya dengan kicap dianggap satu keadaan terdesak kerana tidak mampu
membeli lauk. Ia dianggap kisah sedih yang pastinya mendapat perhatian
masyarakat, tambah-tambah lagi jika telah tular di media sosial.
Kisah
makan nasi hanya dengan kicap ini sebenarnya bukan pelik, terutama di kalangan
kanak-kanak. Mereka masih tidak tertarik dan berminat dengan lauk dan sayur.
Jadi, hidangan mereka hanya sekadar dengan kicap untuk menimbulkan rasa kepada
nasi yang tawar.
Kicap
adalah perasa makanan yang amat biasa digunakan untuk masakan di negara kita
dan juga negara-negara di Asia. Asal-usul kicap ialah dari China dan telah pun
digunakan sejak lebih daripada 2,500 tahun yang lalu.
Kicap
adalah perasa serbaguna untuk pelbagai jenis makanan dan masakan. Kicap boleh
menambahkan rasa pedas, rasa manis, rasa masin dan apa jua rasa mengikut
kreativiti untuk makanan anda.
Satu
hidangan 1 sudu teh kicap mempunyai 335 miligram natrium. Walaupun natrium
merupakan mineral penting yang diperlukan untuk fungsi asas badan termasuk
fungsi saraf yang mengawal tekanan darah anda, had yang disyorkan natrium untuk
orang dewasa adalah 2,300 miligram sehari. Terlalu banyak natrium pula akan
mengakibatkan kesan tekanan darah yang tinggi
Berbanding dengan garam, kicap mempunyai tahap kemasinan yang hampir sama
dengan garam tetapi kandungan natriumnya jauh lebih rendah daripada jumlah
natrium yang terdapat dalam garam.
Untuk
golongan yang mengurangkan diet natrium/garam dalam makanan mereka bolehlah
menggunakan kicap sebagai perisa kemasinan makanan dengan lebih selamat dan
sihat.
Menggantikan
kicap sebagai pengganti garam dalam makanan dapat mengurangkan jumlah kandungan
natrium sehingga 50 peratus walaupun mempunyai tahap kemasinan yang sama.
Kicap mempunyai ciri-ciri antialahan atau antialergik. Dalam kajian,
polisakarida dihasilkan semasa proses penapaian yang diperlukan untuk membuat
kicap yang menunjukkan kebolehan antialahan yang kuat.
Dalam
satu lagi kajian terhadap manusia, peserta yang mengambil kicap yang mempunyai
alahan menunjukkan peningkatan tahap antialergik lebih daripada mereka yang
mengambil plasebo (bahan antialergik).
Para saintis membuat kesimpulan bahawa
kicap mempunyai potensi besar dalam merawat sakit alahan, walaubagaimanapun
kajian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan kenyataan ini.
Selain itu kicap adalah sumber antioksida. Kajian yang dijalankan pada kicap
telah mendapati bahawa kicap adalah sangat tinggi dalam shoyuflavones, sejenis
antioksidan semula jadi.
Antioksidan
semula jadi melindungi badan daripada kerosakan akibat radikal bebas pada
badan secara semula jadi. Radikal bebas boleh mempercepatkan proses
penuaan, serta berpotensi meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung
atau kanser.
Antioksidan di dalam kicap membantu mengurangkan kesan-kesan keradangan, dan juga dapat
menyelaraskan pengeluaran asid gastrik yang membantu proses penghadaman.
Selain
itu, sifat-sifat antimikrob atau antikuman kicap telah didapati berkesan dalam
melindungi tubuh daripada bakteria tertentu.
Biasa guna kicap apa? Nak try gak
ReplyDelete