Pokok
gelam atau dikenali juga dengan nama pokok kayu putih atau nama saintifiknya
Melaleuca cajuputi dari famili Myrtaceae merupakan pokok yang mengeluarkan
sumber minyak perubatan dipanggil minyak cajuput atau minyak kayu putih.
Pokok
gelam didapati tumbuh meliar di kawasan terbiar dan berpaya di seluruh
Semenanjung Malaysia. Pokok gelam juga tumbuh di hutan atau bukit berhampiran
kawasan berpaya.
Kawasan
pokok gelam akan ada tumbuh cendawan atau dalam dialek Kelantan dipanggil
kulat. Cendawan gelam tumbuh selepas hujan di tanah beris atau berpasir di
kawasan pokok gelam.
Kulat
gelam tumbuh sendiri secara meliar. Biasanya ia akan tumbuh di tempat sama pada
setiap musim. Ia lebih kurang macam cendawan busut.
Rasa
kulat gelam sedikit kelat pahit. Sebab itu, kulat gelam selalu dijadikan kerabu
atau dicicah bersama air asam. Peminat kulat gelam pasti tidak melepas peluang
untuk mencarinya apabila tiba musimnya.
Selain
itu, kulat gelam ada dijual di pasar sama ada yang mentah atau telah direbus. Ada
juga yang telah dijeruk bagi membolehkan ia disimpan lebih lama.
Resepi
kerabu kulat gelam boleh ikut citarasa masing-masing. Yang penting sedap dan
habis tidak berbaki.
Begitu juga buat air asam boleh ikut cara tersendiri. Tidak ada cara atau
resepi khusus.
Selamat menikmati kulat gelam yang pasti sekali cuba hendak lagi.
No comments:
Post a Comment