Ibu
gobek berbentuk silinder dan berlubang di tengah dari hujung hingga ke pangkalnya.
Di bahagian hujungnya disumbatkan dengan kayu yang sama besar dengan saiz lubang
tersebut.
Manakala
bahagian anak gobek adaah besi padu yang berukuran lebih kecil dari lubang ibu gobek.
Anak gobek mempunyai hulu sebagai tempat untuk dipegang semasa proses 'gobek' dan
di hujung ada mata tajam seperti pemutar sekru.
Gobek
digunakan untuk menghancurkan sirih dengan ramuannya seperti pinang, kapur dan
gambir. Ramuan yang dimasukkan bersekali itu akan ditujah-tujah sehingga hancur.
Setelah lumat, kayu di bahagian bawah akan ditolak sehingga mengeluarkan kandungan
yang dilumatkan itu.
Kandungan
yang telah lumat itu dipanggil 'piak' yang kemudiannya dibungkuskan di dalam daun
sirih sebelum dimakan.
Untuk
mudah difahami, ibu gobek dan anak gobek berperanan seperti antan dan lesung. Pada
sesetengah gobek ianya diukir dengan berbagai corak yang menarik sesuai
mengikut kebudayaan bangsa tersebut, sama ada di bahagian badan ibu gobek atau
hulu anak gobek.
Kebiasaannya
digunakan oleh orang tua yang tiada gigi dan tidak mampu untuk mengunyah sirih
dan ramuannya sekali, terutama buah pinang yang keras.
Nenek
tua yang sudah tidak mempunyai gigi akan berdamping rapat dengan gobek bagi
membolehkannya menghilangkan ketagihan makan sirih.
No comments:
Post a Comment