Tuesday, 7 November 2023

REBUNG BULUH MENDAPAT PERMINTAAN TINGGI

 
Rebung buluh adalah tunas muda yang tumbuh dari bahagian akar buluh yang keluar dari pangkal pokok buluh. Penduduk Malaysia secara umumnya menggunakan rebung sebagai bahan makanan yang dikategorikan sebagai sayuran. Selalunya selain daripada dimakan segar, rebung digunakan dalam bentuk 'rebung jeruk' yang tahan disimpan dengan lebih lama.
 
Pada masa ini ada jenis rebung sudah dapat diproses untuk berbagai macam produk bahan makanan berasaskan rebung seperti tepung rebung yang memiliki kandungan intipati tinggi, cuka rebung, kerepek rebung, rebung sejuk beku dan jeruk rebung.
 
Masyarakat di Malaysia lebih kenal rebung sebagai sejenis sayuran yang enak terutama masak lemak pedas untuk hidangan masakan di rumah. Rebung memiliki rasa yang lazat dan diketahui boleh membuat selera makan nasi bertambah.
 
Cara untuk menyediakan sayur rebong berbagai cara dan resepi tetapi paling popular adalah rebung masak lemak cili api dengan daging lembu atau daging ayam atau udang.
 
Permintaan terhadap rebung buluh memang tinggi. Memandangkan bekalan tempatan tidak mampu menampung permintaan tempatan, rebung kini diimport dari luar negara.
 
Dalam pasaran kita mudah mendapatkan rebung yang ditinkan terutama produk yang diimpot dari negara China. Terdapat juga produk daripada Thailand dan Taiwan yang dijual di pasar raya dan dijual dengan harga yang munasabah.
 
Rebung segar tentunya lebih sedap dan berkhasiat berbanding rebung diawet dan ditinkan. Jadi, penghasilan rebung segar di Malaysia sepatutnya ditingkatkan. Pokok buluh boleh hidup subur di Malaysia dan tidak sukar untuk ditanam.
 
Penduduk yang mempunyai kawasan tanah yang sesuai untuk menanam buluh perlu merebut peluang mendapat keuntungan menanamnya. Antara jenis buluh yang sesuai ditanam untuk mendapatkan rebung ialah buluh madu. Proses menanamnya mudah dan hasilnya lumayan.  

Rebung buluh madu tidak miang

Rebung buluh madu


No comments:

Post a Comment