Wednesday, 13 April 2022

KETUPAT PALAS HIDANGAN ISTIMEWA

  
Ketupat palas atau ketupat tiga bucu menjadi menu utama setiap kali Aidilfitri mahupun Aidiladha di Kelantan. Biarpun proses kemodenan dalam menu hari raya telah melanda, namun ketupat palas masih menjadi pilihan. 
 
Di kalangan warga tua, tanpa ketupat palas, menu hidangan dianggap tidak lengkap. Biarpun, tidak banyak lagi yang membuat sendiri ketupat palas, ada individu yang bersedia untuk membuatnya untuk dijual. 
 
Proses membuat ketupat palas bermula dengan penyediaan daun palas. Daun palas yang digunakan ialah yang masih muda atau belum kembang. Warna daun palas muda seakan kuning muda dan lembu. Daun palas yang telah kembang dan keras berwarna hijau tua. 
 
Daun palas muda yang baru diambil dari pokok biasanya dibiarkan beberapa hari agar layu. Ini memudahkan untuk proses membuka. 
 
Pada masa dahulu, daun palas yang dibuka akan dilipat atau digulung, kemudian diselitkan di antara dua lubang lantai rumah seketika bertujuan untuk daun palas ‘kekal’ terbuka. Daun palas itu kemudian akan dibuat kelongsong ketupat tanpa diisikan pulut lagi. 
 
Proses membuka dan membuat kelongsong itu biasanya dilakukan beberapa hari sebelum hari hendak membuat ketupat. Ini terutamanya ketika sambutan hari raya yang mana jumlah ketupat yang ingin dibuat adalah banyak. 
 
Seterusnya, proses menyediakan pulut sebelum dimasukkan ke dalam sarang daun palas. Proses tersebut agak rumit dan mengambil masa yang lama, serta tidak kurang juga penggunaan tenaga. 
 
Justeru, tidak banyak orang berminat untuk membuatnya. Tambahan pula, tidak banyak yang mahir membuatnya. 
 
Cara mudah ialah membeli yang telah siap. Harga jangan dipersoalkan. Kalau bukan kita yang menyokong dan membantu, siapa lagi. 
 

 

No comments:

Post a Comment