Ketupat
palas atau ketupat tiga bucu menjadi menu utama setiap kali Aidilfitri mahupun
Aidiladha di Kelantan. Biarpun proses kemodenan dalam menu hari raya telah
melanda, namun ketupat palas masih menjadi pilihan.
Di
kalangan warga tua, tanpa ketupat palas, menu hidangan dianggap tidak lengkap.
Biarpun, tidak banyak lagi yang membuat sendiri ketupat palas, ada individu
yang bersedia untuk membuatnya untuk dijual.
Proses
membuat ketupat palas bermula dengan penyediaan daun palas. Daun palas yang
digunakan ialah yang masih muda atau belum kembang. Warna daun palas muda
seakan kuning muda dan lembu. Daun palas yang telah kembang dan keras berwarna
hijau tua.
Daun
palas muda yang baru diambil dari pokok biasanya dibiarkan beberapa hari agar
layu. Ini memudahkan untuk proses membuka.
Pada
masa dahulu, daun palas yang dibuka akan dilipat atau digulung, kemudian
diselitkan di antara dua lubang lantai rumah seketika bertujuan untuk daun palas
‘kekal’ terbuka. Daun palas itu kemudian akan dibuat kelongsong ketupat tanpa
diisikan pulut lagi.
Proses
membuka dan membuat kelongsong itu biasanya dilakukan beberapa hari sebelum
hari hendak membuat ketupat. Ini terutamanya ketika sambutan hari raya yang
mana jumlah ketupat yang ingin dibuat adalah banyak.
Seterusnya,
proses menyediakan pulut sebelum dimasukkan ke dalam sarang daun palas. Proses
tersebut agak rumit dan mengambil masa yang lama, serta tidak kurang juga
penggunaan tenaga.
Justeru,
tidak banyak orang berminat untuk membuatnya. Tambahan pula, tidak banyak yang
mahir membuatnya.
Cara
mudah ialah membeli yang telah siap. Harga jangan dipersoalkan. Kalau bukan kita
yang menyokong dan membantu, siapa lagi.
No comments:
Post a Comment