Pucuk
pokok gajus antara jenis ulam yang diminati ramai. Pokok gajus atau dalam
dialek Kelantan dipanggil ketereh atau tereh menjadi pilihan sebagai pembuka
selera.
Pucuk
gajus ini mudah tumbuh di kawasan pantai atau tanah berpasir. Namun, ia juga
boleh ditanam di atas tanah jenis lain.
Pucuk
gajus dipetik bewarna kemerahan kerana ia masih lembut dan sedap jika dicicah
dengan pencicah. Pucuk muda gajus boleh dimakan mentah dicecah bersama sambal
belacan, budu, cencaluk, sambal atau pencicih lain.
Daun
gajus yang telah bertukar menjadi hijau masih boleh dijadikan ulam selagi ia
masih lembut dan sesuai untuk dimakan. Rasa pucuk gajus yang kelat masam
menjadikan ia sebagai salah satu ulam popular di negara kita.
Pemilihan
pucuk yang muda mudah ketika musim hujan tetapi agak berkurangan dalam musim
kemarau.
Pucuk
gajus muda selain dibuat ulam mentah juga boleh dicampur dengan ulam atau bahan
lain untuk dijadikan kerabu.
Pucuk
gajus muda juga dijadikan bahan rebusan untuk diminum airnya.
Pucuk
gajus dipercayai boleh membantu mengubati masalah cirit-birit, mual dan muntah
manakala daun tua yang dilumatkan boleh dijadikan ubat untuk kulit melecur atau
penyakit kulit lain.
Amalan
mengambil ulaman pucuk gajus boleh menyelesaikan masalah penghadaman,
melawaskan kencing dan buang air besar. Malah, ianya membantu aliran darah
menjadi sempurna, minda dan tubuh menjadi lebih sihat dan segar, sesuai untuk
kulit dan mata.
No comments:
Post a Comment